x

Waar ben je naar op zoek?

Home » Verkopen op Etsy: dit heb ik geleerd + 4 tips

Verkopen op Etsy: dit heb ik geleerd + 4 tips

Ah yes, Etsy… de alsmaar groeiende ‘handmade heaven’ van het internet. Sinds oktober 2020 opende ik mijn digitale marktkraam op dit platform. In deze blog deel ik een paar interessante ervaringen die ik heb opgedaan na mijn eerste paar verkopen en deel ik vier tips die daaruit voorgekomen zijn. Denk je eraan om ook te gaan verkopen op Etsy of ben je gewoon nieuwsgierig? Lees dan gauw verder.

Verkopen op etsy - een van mijn eerste pakketjes
Eén van mijn eerste pakjes

Waarom ik een Etsy shop geopend heb

Langzamerhand loskomen van grafisch ontwerpwerk om wat meer achter mijn naaimachine te kunnen kruipen, dat was afgelopen zomer mijn visie voor de toekomst. Het kriebelde om met mijn bedrijf die kant op te bewegen. Ik had een tof nieuw idee voor het soort items dat ik wilde verkopen op Etsy en een heleboel nieuwe energie om dat ook te gaan doen. Ik had een sterk intuitief gevoel dat me zei dat ik gewoon de allereerste stap moest gaan zetten.

Nieuwe dingen proberen

Het zetten van die stap past ook goed bij de experimenters mindset dat ik het afgelopen jaar heb ontwikkeld. Ik wil het liefst zo veel mogelijk dingen binnen mijn werk uitproberen, zodat ik brede ervaringen op kan doen. Zodat ik kan zien hoe mijn doelgroep erop reageert, ik kan zien hoe ik erop reageer en ik vervolgens kan reflecteren en zo nodig kan bijsturen. Ik ben er diep van overtuigd dat je op die manier een bedrijf, en misschien zelfs wel een leven, opbouwt dat écht bij je past.

Zo ben ik inmiddels al blogs en nieuwsbrieven aan het schrijven, terwijl ik nooit gedacht had dat ik dat zo leuk zou vinden. Ook weet ik dankzij verschillende projecten dat ik niet graag in grote teams werk en dat thuis werken niks voor mij is, want ik heb een goeie dosis extrinsieke motivatie nodig om écht aan het werk te gaan.


Over alle ervaringen die je niet opdoet, kun je niks doen behalve speculeren.

Dat brengt me terug bij mijn Etsy shop: inmiddels is die al een tijdje geopend, ben ik 6 verkopen verder en hé… ik ben nog steeds heel enthousiast om dit idee verder uit te rollen. Maar is de realiteit waarin ik me nu bevind even zonnig als de visie die ik vorig jaar had? Ik zou zeggen: ja, maar mijn kijk op het geheel is een stuk realistischer en nuchterder geworden.

Hier zijn een paar dingen die ik geleerd heb bij mijn eerste paar verkopen.

Wat ik heb geleerd bij mijn eerste Etsy sales

#1 – Een nieuwe listing maken duurt laaaangggg

Telkens als ik vroeger een Instagram post van een ondernemer langs zag komen met een aankondiging voor een nieuw product, dacht ik: ‘hoe moeilijk kan het nou écht zijn’. Nu weet ik dat die uitspraak druipt van de onwetendheid, want ja: het is moeilijk. En het duurt ook lang. Dit zijn ongeveer de stappen die ik zet voordat ik een nieuwe listing online zet op Etsy:

 1. Concept bedenken
 2. Naaipatroon maken (from scratch)
 3. Materialen vinden (soms staat dit op plek 1, soms niet)
 4. Product maken
 5. Product testen
 6. Product fotograferen
 7. Productfoto’s bewerken
 8. Prijs bepalen
 9. Een beschrijving schrijven met passende SEO
 10. Nieuwe listing aanmaken op Etsy
 11. Listing aankondigen op Instagram

En dan heb ik het nog niet eens over het inpakken en afwikkelen van bestellingen. Ha! Got you, Sophie uit het verleden. Gelukkig vind ik iedere stap in dit proces leuk om te doen. Bonus is natuurlijk dat je met iedere nieuwe listing het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. (Je kunt je oude listings trouwens ook dupliceren, zodat je niet álles opnieuw in hoeft te stellen). Je wordt er steeds sneller in, dat merk ik nu al.

💡 Mijn tip aan jou: sta stil bij de effort die daar daadwerkelijk in gaat zitten. Iedere week een totaal nieuw product verzinnen is vanwege de doorlooptijd van het uitwerken van zo’n concept niet haalbaar als je alles stuk voor stuk zelf bedenkt en maakt. Als dat niet voor je werkt, kies je liever enkele producten die je in een bepaalde vorm kunt reproduceren, dan iedere week iets totaal anders te willen maken.

#2 – Het is hard werken

Het is hard werken om uberhaupt gezien te worden op Etsy, laat staan om een bestelling te krijgen.

Toen ik begon met mijn Etsy-shop, had ik een following van rond de 200 actieve gebruikers op Instagram (als er volgers zijn die dit lezen: hallo! 🥰). Ik merk achteraf dat dat een fijne springplank was om mijn nieuwe producten aan te laten zien. Als ik helemaal vanaf nul moest beginnen, was het nog trager gegaan. Evengoed moest ik mijn items meerdere keren delen op mijn Instagram Feed en op Instagram Stories om de hoeveelheid ‘listing-views’ op Etsy omhoog te krijgen (dat is namelijk goed voor je zichtbaarheid op het platform). Ik ben enkele keren terug naar de Etsy listing editor gegaan om hashtags, categoriën en de SEO in mijn beschrijvingen aan te passen.

In deze post op het Community Forum van Etsy delen mensen hoe lang het duurde voordat zij hun eerste verkoop hadden. Dat loopt enorm uiteen: van een paar dagen tot zelfs meer dan een jaar!

💡 Mijn tip aan jou: een product op Etsy zetten staat niet gelijk aan het direct maken van een sale. Daar is echt wat meer energie en een actieve houding voor nodig, zéker in het begin. Stel je verwachtingen voor je shop daarop aan.

#3 – Verzendkosten van grote bedrijven zijn niet realistisch voor kleine bedrijven

Ik kwam er al heel snel achter dat de grote jongens zoals Bol verzendkosten hanteren die voor kleine ondernemers zoals ik niet realistisch zijn. Zij knallen à la loopband een bestelling in een doos, rammen er een factuur op en verzenden het pakket via een handige constructie met Nederlandse pakketdiensten voor een heel laag bedrag. Dat samen zie je terug in het aankoopbedrag op hun website: die blijft namelijk ook laag.

Verkopen op Etsy: dit heb ik geleerd + 4 tips

Voor kleine ondernemers zoals ik bleek daar een hoop meer rekenwerk in te zitten.

Mijn eerste listings hadden verzendbedragen die overeen kwamen met ‘normale’ webshops, wat al direct leidde tot een pijnlijk geval. Voor deze roze tas, die ik in maart verkocht, had ik de prijs voor shipping naar de USA op 10 euro gezet. Ik had al eerder pakketjes naar Amerika gestuurd en dacht daar makkelijk mee weg te komen. Toen het tijd werd om een verzendlabel te kopen, viel ik al snel in een frustrerende rabbithole van pakketdiensten en verzendlabels.

Uren heb ik Etsy en Facebook fora afgestruind naar oplossingen, maar ik ben er niet uitgekomen hoe ik mijn tas voor minder dan 10 euro in Amerika kreeg. Uit frustratie (en een tijdsbestek dat langzaam aan het wegtikken was, want: wachtende klant) heb ik een verzendlabel met verzekering bij PostNL gekocht voor een whopping 29 euro. Lager kon ik er geen een vinden. Met andere woorden: die tas, waar ik 18 euro voor vroeg en waar uren werk in zit, heb ik praktisch gratis weggegeven. Bleh.

Groot leermoment, dus. Het gaat nog wel even duren voordat ik wat meer zelfvertrouwen heb op het gebied van bestellingen verzenden naar het buitenland.

Verzendkosten bij kleine bedrijven
Anderzijds moet de koper van het product niet raar opkijken van hoge verzendkosten. Addie Best, een printmaker uit Maine, USA, heeft een heel mooie instagram post geschreven over verzendkosten bij kleine bedrijven:

“[…] it’s super important to remember that small business aren’t Amazon—we can’t offer free two day shipping on every single order. But what we can offer includes eco-friendly shipping supplies, handwritten notes, thoughtful and careful packaging, and a huge heap of love and appreciation thrown in for supporting our dreams. […] Also, we aren’t trying to rip you off with our shipping prices. My prices include the actual postage cost, the cost of my eco-friendly mailers, the interior packaging supplies, including tissue paper, business cards, yarn, etc, as well as the cost of my labor.”

💡 Mijn tip aan jou: verzendkosten zijn in het echt hoger dan dat grote webshops ons laten denken. Een goed verzendbedrag komt van twee kanten: een deel moet de verkoper slim verwerken in de verkoopprijs van het product – anderzijds moet de koper van het product begrijpen dat verzendkosten bij kleine ondernemers eenmaal hoger uitvallen. We zijn immers geen fabriek dat 10.000 pakjes per maand kan versturen!


Uit deze eerste drie punten zijn ook wel weer mooie lessen te behalen. Al doende leert men! Fouten maken is natuurlijk dé manier om te groeien als ondernemer. Naast al die foutjes had ik gelukkig ook een paar leuke inzichten:

#4 – De support van vrienden en familie is priceless

Ik denk niet dat dit punt veel uitleg nodig heeft, toch? Vooral wanneer je net begonnen bent met het opzetten van een webshop (of een ander ‘bijzonder’ pad inslaat in het leven) is het zo fijn om constante aanmoediging te krijgen van de mensen om je heen. Vooral als je regelmatig te dealen hebt met imposter syndrome en onzeker kunt worden van meningen, zoals ik.

Een paar mensen dicht om mij heen hadden zonder aankondiging een bestelling geplaatst, deelden mijn creaties en kleine overwinningen op hun Instagram Stories en ook liep mijn volgeraantal langzaam omhoog met gemeenschappelijke vrienden. Misschien hadden ze het zelf niet eens door, maar als beginner is het geweldig om dat soort zachte duwtjes in de rug te krijgen.

#5 – Een dansje willen doen bij een bestelling

Ik hoorde vaak van kleine ondernemers dat ze zin hadden om een dansje te doen als er een bestelling geplaatst werd. Dat gevoel ken ik nu ook. Bij iedere Etsy push-notificatie van een nieuwe like, follow of bestelling gaat hier de vlag uit!

Afbreekstreepje

Als jij denkt aan het opzetten van een Etsy shop, dan zeg ik met heel mijn hart: probeer het eens! Beschouw het als een experiment waar je later uitgebreid over kunt reflecteren. Zoals ik eerder al zei: de enige manier om een bedrijf op te bouwen dat past bij jouw visie is door constant te blijven proberen, te itereren, te meten en te leren.

💡 Mijn allergrootste tip: begin gewoon ergens. Maak bijvoorbeeld eerst eens een account aan zodat je wat rond kunt kijken op het platform. Of bekijk een paar youtube video’s van verkopers die hun dashboard laten zien. Deel het op in mini-stapjes.

Of! Je stuurt mij een berichtje en dan drinken we er een kopje koffie op 😄 Ik heb het ‘spel’ zelf ook nog lang niet uitgespeeld, maar samen sparren kan natuurlijk altijd.

In januari van 2023 heb ik trouwens een nieuwe, geupdate blog geschreven met mijn ervaringen na twee jaar. Misschien vind je die ook interessant. Deze blog vind je hier.

Heb jij een Etsy shop? Zo ja, dan ben ik benieuwd welke ervaringen jij na je eerste sales hebt opgedaan. Laten we verder kletsen in de comments.

Cheers,

Profielfoto van Sophie
Handgeschreven "Sophie"
(Maar jij mag Soof zeggen)

10 reacties op “Verkopen op Etsy: dit heb ik geleerd + 4 tips

 1. Hallo Soof,

  Alles wat je schrijft klopt, en niet speciaal voor Etsy!

  Al heb je een eigen website met shop of iets zoals Etsy, het proces van het plaatsen van een artikel op/in je shop kost heel veel tijd, mits je het natuurlijk goed wil doen.
  Ook het verzenden in een crime.

  Ik heb meerdere we shops en heb in het begin met prijzen ex. Verzenden gewerkt. Lage prijs, maar dan kwamen er verzendkosten bij en zag dus veel orders eindigen in het betaal gedeelte.
  Met vrienden en bekenden daarover praten leverde al snel voor mij dat de enige oplossing is om iets incl. Verzendkosten(binnen Nederland) aan te bieden. Met een toeslag voor buiten Nederland.
  Je beperkt daarmee wel een beetje je buitenlandse markt (ja, er haakt een deel af vanwege verzendkosten).

  Ook is en blijft het hollen of stilstaan. Dagen niets en dan ineens 2 of meer per dag.

  Op een plek als Etsy hoef je niet een kritieke massa aan producten te hebben, maar hoe meer je er hebt, hoe meer er gekocht wordt.
  Zet variaties op je ontwerp (andere kleur, verwant item) als nieuw product neer en verwijs er eventueel naar.
  Teveel keuze in één artikel maakt kiezen lastig, maar je mist ook een deel van je sales omdat je seo te ruim wordt qua keywords.

  Succes, geniet van elke sale of like! En doe het vooral voor jezelf, want daar zit de meeste voldoening in!

  1. Hoi Ronald,
   Bedankt voor je reactie zeg. Mooi wat je schrijft! Helemaal mee eens. Een webshop hebben is een interessant spelletje. De kunst is om te proberen om het leuk genoeg te blijven vinden om door te gaan, want de aanhouder wint in dit wereldje. Door het inderdaad vooral voor jezelf te doen en iedere kleine overwinning te vieren, blijft het leuk!
   Ik las deze blog van 1,5 jaar oud net weer een keertje en mijn grootste valkuil was denk ik, dat ik dacht dat het ‘makkelijk’ is om een webshop te hebben. Daar kwam ik snel van terug…
   Hoe dan ook is het het waard, wat mij betreft. There’s no stopping now 🙂
   Jij ook heel succes met de webshop(s). Zet ‘m op!
   Cheers,
   Sophie

 2. Hoi Sophie, bedankt voor jou artikel!
  Ik loop al heel lang met het idee om mijn zelfgemaakte kindersieraden via Etsy te verkopen die ik nu af en toe alleen op Instagram (the Emperor’s crafts) plaats en jouw tips hebben me geholpen om er nuchter in te gaan en eerst maar eens te beginnen met het maken van foto’s. Erg fijn om jouw ervaringen te lezen!

  1. Hej Marijke, wat ontzettend leuk dat mijn blog je iets gebracht heeft! Gewoon ergens beginnen is denk ik een hele goede eerste stap. Zodra je die foto’s hebt, gaat het balletje waarschijnlijk vanzelf rollen.
   Succes met de Etsy shop, je kunt het! Ik ga je alvast volgen op Instagram 🙂
   Cheers,
   Sophie

 3. Hey Sophie
  Ik durf het nog steeds niet.
  Ik maak mooie gipsen kaarsenstandaards. Het is breekbaar en daardoor vind ik het lastig.
  Ik ga verkopen op markten maar Etsy maalt ook erg door mijn hoofd.
  Ik las ook heel veel negatieve beoordelingen over Etsy hierdoor durf ik het nog niet.
  Leuk om jou blog te lezen daardoor zie ik het al iets minder negatief.

  Gr Jitske

  1. Hej Jitske, dankjewel voor je reactie zeg! Ik kan me heel goed voorstellen dat zoiets nieuws proberen eng aanvoelt. Ik weet nog dat dat voor mij ook zo was. Zou het helpen om het op te delen in kleine stapjes? Eerst eens 3 producten erop zetten als test en pas als dat goed voelt, het groter oppakken? Dan kom je er in ieder geval achter of Etsy überhaupt voor jou de manier is om je items te verkopen, of dat verkopen via Instagram, een ander platform of markten beter bij je past. Zo niet, dan laat je het gewoon weer vallen.
   Lekker experimenteren en uitproberen. Zet ‘m op, je maakt echt waanzinnige dingen! Ik ga je volgen 🙂
   Cheers,
   Sophie

 4. Goedemorgen Sophie,leuk je ervaringen te lezen.Een paar dagen geleden was na maanden mijn eerste verkoop en ik was enigszins verward,want ik was Etsy helemaal vergeten.Heel blij met de verkoop natuurlijk,maar wat me tegenviel was dat er weinig winst overblijft.De kosten waren de helft van de omzet en daarbij had ik ook nog gratis verzendkosten aangeboden.Ik moet dus nog uitvogelen hoe ik dit verder moet aanpakken.Wel heeft de klant gelijk een nieuwe bestelling gedaan!!Misschien heb jij nog tips voor mij?Groeten Astrid

  1. Hoi Astrid! Dankje voor je reactie en congrats met de verkopen 🙂
   Het verwerken van (verzend)kosten in je verkoopprijs is inderdaad een lastige en is iets waar je mee kunt experimenteren. Hoe je dat het best kunt doen hangt er voor een groot deel vanaf of je fysieke of digitale producten verkoopt en of je pakketjes binnen of buiten Nederland verstuurt. Bij mijn handgemaakte tassen betalen klanten in Amerika in mijn shop 20 euro verzendkosten, daar heb ik bewust voor gekozen omdat er anders niks meer voor mij overblijft. Het is aan hun of ze dat willen betalen. Maar er zijn ook shops die op al hun producten gratis verzendkosten rekenen, wat ze weer meer verkopen oplevert. Met die extra winst trekken ze de kosten voor al die verzendkosten weer glad.
   Dus tja, er zijn een hoop systeempjes te bedenken 🙂 Het een en ander uitproberen en kijken wat werkt voor jou, is nooit verkeerd. Stel je vraag anders eens in de Facebookgroep ‘Etsy Nederland’. Er zijn daar vast meer mensen die hun ervaringen met je willen delen.
   Succes met de shop, ‘maak’ er wat moois van!
   Groetjes van Sophie

 5. Hoi Sophie, wat fijn om al deze informatie te lezen. Ik ben net begonnen op Etsy om mijn schilderijen te verkopen en ik heb nu al tien berichten ontvangen van mensen die mijn emailadres willen, omdat de betaling via Etsy niet lukt. Op de eerste heb ik gereageerd, ik dacht wow dit gaat lekker, toen kreeg ik van “Etsy” een email waar ik m’n creditcard gegevens in moest vullen. Dat heb ik gedaan en daarop kreeg ik bericht dat ik akkoord moest geven om €500 als borg te betalen voordat mijn schilderij verkocht kon worden. Dat heb ik dus niet gedaan. Zijn er op Etsy zoveel oplichting praktijken gaande of zie ik het verkeerd?
  Groet, Nanda Gerberink.

  1. Hoi Nanda,
   Dankjewel voor je reactie en lekker bezig met je shop! De afgelopen jaren is spam/oplichting me nooit echt opgevallen, maar nu lijkt het inderdaad een opleving te hebben. Ik kreeg zelf ook al DM’s van mensen die om mijn gegevens vroegen en inderdaad e-mails van ‘etsy technical support’. Het beste is om er niet op te reageren en de berichten direct als spam te markeren, dan komt je ‘Star Seller’ reputatie ook niet in gevaar.
   Als je twijfelt kun je het best een berichtje achterlaten in de groep ‘Etsy Nederland’ op Facebook. Daar wil zeker iemand met je meedenken.
   Groetjes Sophie 🙂

Reageer op dit artikel

Jouw e-mail wordt niet getoond. Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd